Når vi taler om naturlige olier, så er der stor forskel på olierne. Det gælder ikke blot kulør, aroma og indholdet af omega-fedtsyrer samt mineral indholdet og egenskaber bag.

Nej, det gælder nemlig også for hvor hurtig olien er om, at absorbere. Det vil sige hvor lang tid det tager for olien så at sige, sive ind i huden, således, at den ikke længere ligger som en fedtet hindre på huden.

Og hvad skal du så bruge det til, spørger du måske? Men det er faktisk ganske rart at vide, så du me fedtet hud undgår at få en endnu mere fedtet fornemmelse på huden, når du anvender olier. Eller hvis du har tør hud, undgår at bruge en olie, der tørrer din hud yderligere.

Alt det bliver det langt klogere på i denne artikel om absorbering af naturlige olier.

[lepopup slug='optin-guides-tips']
[lwptoc]

Hvad er absorption?

 

Absorption er opsugning eller optagelse af vand, luftarter eller andre stoffer ved aktive eller passive mekanismer.

Dette er hvad du får at vide, hvis du søger på Wikipedia. På godt gammeldags dansk og i forbindelse med olier, har det betydning for, hvor hurtig olien opsuges af kroppen.

Altså basalt set, hvad vi i daglig tale kalder for absorberingsevne og dermed, hvor hurtigt den enkelte olie trænger ind i huden.

Block "156904" not found

Hvor hurtigt trænger olien ind i huden?

 

Den vigtigste rolle for en basisolie er, at virke fugtgivende og blødgørende på huden.

Basisolier (vegetabilske olier til hud og hår) er fyldt med gode fedtstoffer, der gør din hud glad. Men der er en stor forskel mellem olierne, når det gælder hvor hurtigt de absorberes ind i huden.

Nogle synker ind hurtigt, hvor andre er langsommere. Nogle kan endda være meget langsomme. Som udgangspunkt vil man derved kunne opdele olier i tre hastigheder for absorberingsevne; hurtig, medium og langsom.

Vi har valgt at dele olierne op i både tre, men også fem forskellige absorptions-hastigheder. For dig der blot søger hurtig information om oliens generelle absorberingsevne, kan denne liste anvendes.

Men er du ude efter både hastigheden for absorbering og absorptions-niveauet for, hvordan olien efterlader huden efter absorbering, kan du med fordel anvende denne tabel.

Sådan måler vi oliens absorberingsevne

 

Olien evne til at trænge ind i huden hurtigt. Har du eksempelvis meget tør hud, kan det være en fordel at gå efter en medium til langsomt absorberende olie. Ved fedtet hud, kan en hurtig olie være at foretrække. Til massage, bør du gå efter en langsom.

 

Hurtig

Olien trænger hurtigt ind i huden. God til især fedtet hud.

 

Medium

Olien trænger forholdsvist hurtigt ind i huden. Den gyldne middel-absorberingsevne, der kan efterlade en lettere satinagtig fornemmelse på huden.

 

Langsom

Trænger langsomt ind i huden og. God til især meget tør hud.

Absorptions-niveau

 

I princippet det samme som absorberingsevne. Dog med den forskel, at vi her tildeler olierne ekstra information i form af følelsen olien efterlader på huden.

 

1 – Meget hurtig absorption

Betragtes som en “tørrende olie”, der hurtigt absorberes af huden og efterlader ikke en fedtet fornemmelse.

 

2 – Hurtig absorption

Føles lys og absorberer let ind i huden. Efterlader en silkeblød, glat følelse.

 

3 – Gennemsnitlig absorption

Efterlader en satinagtig fornemmelse på huden og absorberes fint – hverken hurtig eller langsom.

 

4 – Langsom absorption

Kan føles klæbrig eller voksagtig før olien opvarmes ved kropstemperatur. Efterlader oftest en let olieagtig rest på huden, hvis den anvendes topisk på store områder af huden

 

5 – Meget langsom absorption

Skal muligvis opvarmes før påføring (oftest ved stuetemperatur eller i håndfladen). Føles tung og efterlader en olieagtig, beskyttende barriere på huden.

Liste over naturlige olier

 

Basisolie INCI Absorberingsevne Absorptions-niveau
Abrikoskerneolie Prunus Armeniaca Hurtig/Medium 2
Acai olie (bær) Euterpe Oleracea Fruit Oil Medium/Langsom 4
Andiroba olie Carapa Guianensis Hurtig/Medium 2
Argan olie Arganis Aprinosa Medium 3
Avocado olie Persea Americana Medium/Langsom 4
Baobab olie Adansonia Digitata Hurtig 1
Cacay olie Caryodendron Orinocense Hurtig 1
Figenkaktus frø olie Opuntia Ficus Indica Hurtig/Medium 2
Granatæbleolie Cucurbita pepo Medium/Langsom 4
Græskarkerneolie Punica granatum Medium 3
Hampefrøolie Cannabis sativa Hurtig 1
Havtorn olie Hippophae Rhamnoides Medium 3
Hindbærkerneolie Rubus Idaeus Medium 3
Hjulkroneolie Borage Officinalis Langsom 5
Hybenolie Rosa Rubiginosa Hurtig 1
Jojoba olie Simmondsia Chinensis Hurtig/Medium 2
Kokosolie Cocos Nucifera Medium 3
Kæmpenatlysolie Oenothera Biennis Langsom 5
Macadamia olie Macadamia Integrifolia Medium/Langsom 4
Mandelolie Prunus Dulcis Medium/Langsom 4
Marula olie Sclerocarya Birrea Hurtig/Medium 2
Moringa olie Moringa Oleifera Seed Medium 3
Passionsfrugt olie Passiflora Edulis Hurtig/Medium 2
Ricinusolie Ricinus Communis Langsom 5
Tamanu olie Calophyllum Inophyllum Medium 3

Vælg en olie efter absorberingsevne

 

Ud over de mange naturlige egenskaber de forskellige olier besidder, kan det også være nødvendigt, at vælge ud fra oliens absorberingsevne.

Hvis du eksempelvis ønsker en lotion, som du kan bruge på dag-til-dag basis, uden at det forstyrrer dine daglige rutiner, ønsker du sikkert en olie, der absorberer hurtigt.

Hvis du foretager en lip gloss, vil du formentlig ønske en olie, der absorberer langsomt, så den vil sidde på dine læber og virke skinnende.

Hvis du ønsker dig en ansigtsbehandling i form af et hjemmelavet ansigtsserum og du har fedtet hud, vil du sikkert foretrække at bruge en tørrende olie i stedet for en olie, der er tung og langsom om at absorbere.

Brug en anden olie som erstatning

 

Har du fundet en lækker opskrift på en hjemmelavet ansigtsolie, en balsam eller en bodylotion og du ikke lige har den helt rigtige olie, kan du også bruge denne liste.

Som oftest, er der nemlig ikke nogle betingelser for at du absolut skal bruge præcis de ingredienser, som står nævnt i en given opskrift på hjemmelavet kosmetik. Står der, at du skal bruge en bestemt olie, er sandsynligheden for at du kan bruge en anden tilsvarende, som erstatning, ret god.

Så har du ikke lige den olie, der står nævnt, kan du se i listen herover og finde andre tilsvarende olier i forhold til absorberingsevne.

[lepopup slug='optin-guides-tips']

Konklusion og leg med listen

 

Denne liste over oliernes forskellige evne til at trænge ind i huden er mere fantastisk end som så. Ud over, at du får svar på, hvilke olier der trænger hurtigt og langsomt ind, får du også en idé om, hvilke olier du kan bruge i stedet for andre.

Men ikke nok med det. Du kan nemlig også benytte listen som en guide til at vælge olier ud fra din hudtype. Har du tør hud, trænger din hud i hvert fald ikke til en udtørrende olie. På listen finder du et absorptions-niveau på 1 til 5. Som udgangspunkt, vil olier på 1-2 passe godt på fedtet hud. 2-4 egner sig til normal hud og 3-4 til tør hud.

På den måde, kan du få endnu større glæde af denne liste. Go’ fornøjelse!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.