Saunagus er et koncept til afslapning og stressaflastning, der er en kombination af sauna og aromaterapi. De æteriske olier tilsættes til vandspanden der anvendes på saunaens sten. I traditionel sauna hældes der vand over de varme sten for at øge fugtigheden i saunaen og generere damp.

Saunagus-behandlingen kan udføres i alle typer saunaer, lige fra den klassiske finske sauna til et infrarød sauna-kabinet og et dampbad. Det vigtige er, at du bruger rene æteriske olier, fordi de fordamper meget lettere end parfume eller duftstolier, som i vid udstrækning er baseret på syntetiske stoffer. For at olierne kan give deres fulde virkning, skal lufttemperaturen i saunaen være mellem 80 og helt op til 100 grader Celsius.

[lepopup slug='optin-sind-sundhed']
[lwptoc]

Den klassiske olie bedst egnet til saunagus

Hvad er en sauna?

Lad os lige få det helt basale på plads først.

Saunaer bruger en tør varme. De opvarmes typisk mellem 80°C og 90°C med meget lav luftfugtighed, opvarmet af træ, gas, elektrisk eller infrarød teknologi (også ved at bruge lys til at skabe varme). Det er som at sidde i en ovn, hvorfor folk ofte hælder vand over opvarmede sten i et saunarum – det skaber damp til en lille smule fugt.

Hvad er saunagus godt for?

Med kombinationen af varme og æteriske olier virker saunagus på mange niveauer. Det kan være gavnligt for afgifning af kroppen, afslapning, styrkelse af immunsystemet, lindring af muskelsmerter og ømhed, stimulering af krop og sind og reduktion af stress.

Det kan sænke blodtrykket, da det forbedrer blodcirkulationen ved at udvide blodkarrene. Det er blevet brugt til at lindre kroniske smerter forårsaget af inflammation i leddene. Muskelstivhed lindres også gennem den udvidende virkning på kapillærer, der transporterer iltrig næring til musklerne og samtidig fjerner metaboliske affaldsprodukter som mælkesyre, der skaber stivhed.

Humøret forbedres også med denne behandling på grund af frigivelsen af endorfiner fra aromaterapi, som beroliger nervesystemet. Saunagus-sessioner stimulerer de hvide blodlegemer, som angriber fremmedlegemer som kræftceller eller virus og forbedrer den generelle sundhed i hele kroppen og i sindet.

spa dag

Sænket blodtryk

At bruge tid i en sauna kan sænke dit blodtryk, men du må ikke gå i sauna, hvis du har ukontrolleret blodtryk.

Undersøgelser har vist, at traditionel finsk saunabadning er forbundet med generelt lavere blodtryk, når folk bruger det regelmæssigt. Så fysiologisk, ligesom træning, ville dit blodtryk stige til at begynde med og derefter på lang sigt, vil det sandsynligvis resultere i bedre styring af dit blodtryk og en sænkning af dit blodtryk.

Faktisk kan folk se forbedret kardiovaskulær sundhed fra saunabrug. Forskning viser, at personer, der regelmæssigt bruger en sauna (mindst fire gange om ugen i 20 minutter), har en væsentlig lavere risiko for hjerteanfald, slagtilfælde og demens.

Lindring af stive led og ømme muskler

At bruge en sauna er gavnligt for træningsrestitution, da det vil resultere i at løsne eventuelle spændte muskler op efter en træning.

Varmen kan gøre dine muskler mere smidige og elastiske, så det ville sandsynligvis hjælpe med træningsrestitutionsømhed. Anekdotisk nok sværger mennesker med stive led og kropssmerter også til saunaer for at lindre smerter.

Saunabrug kan også hjælpe med spændingshovedpine, sandsynligvis fordi det reducerer muskelømhed, der bidrager til dem.

Stærkere immunforsvar

At bruge en sauna er ikke direkte forbundet med at styrke immuniteten, men hvis du forbinder saunabadning med afslapning, vil det reducere stress, hvilket kan styrke dit immunsystems funktion. Saunabrug har også vist sig at reducere cirkulerende niveauer af inflammatoriske markører, som også roder med dit immunsystems respons.

Der var også en lille undersøgelse, der så på saunabrug hos nogle raske frivillige, og de var i stand til at vise reduktion i deres forekomst af forkølelse. Så det er muligt, at det kan hjælpe med at forbedre dit immunsystem eller potentielt gøre dit væv bedre i stand til at bekæmpe en virus, du er udsat for.

Forbedret cirkulation

Alt, hvad der øger din kropstemperatur, vil øge din puls, hvilket igen øger din cirkulation.

At sidde i en sauna er næsten som at gå på et løbebånd i almindeligt tempo. På grund af varmen skal dit hjerte pumpe hårdere for at cirkulere dit blod, hvilket betyder, at du får nogle cardio-fordele, selvom det eneste, du gør, er at sidde i varmen. (Husk dog, det er stadig ingen erstatning for træning, som har tonsvis af andre kropsfordele.)

Afspænding

Saunabadning er en fast del af skandinavisk kultur og betragtes som en måde at slappe af på.

Hvis det bliver en almindelig praksis for dig at bruge en sauna, og det er noget, du kan gøre ret nemt, såsom på vej hjemmefra fra arbejde til en kort session, eller hvis du er i stand til at socialisere, mens du gør det, vil det sandsynligvis reducere dit stressniveau.

Forbedret humør

Nogle undersøgelser viser, at saunasessioner kan gavne dit humør, som igen kan være knyttet til afslapningsfaktoren. Men mænd i Finland, der regelmæssigt brugte sauna, havde en nedsat risiko for psykose, viste en undersøgelse, og saunabrug kan reducere risikoen for demens og Alzheimers sygdom, viste en anden undersøgelse.

Det er uklart, om disse fordele er direkte relateret til saunabrug eller om det blot er knyttet til en sund livsstil, der involverer socialisering og afslapning. Uanset hvad, synes der at være nogle positive fordele for hjernen og ens mentale sundhed ved at besøge en sauna.

Glødende hud

At bruge en sauna kan gavne din generelle hudsundhed, da det bringer blodgennemstrømningen til overfladen af din hud, før du begynder at svede.

dryppende olie fra flaske holdt i en hånd

Hvad er saunagus?

Aromaterapi i en sauna: SaunaGus er en aromasaunaoplevelse med duftdamp og varme.

Hvad skal du have på i en sauna eller dampbad?
Når det kommer til fælles offentlige dampbade eller saunaer, foretrækker de fleste i det mindste at bære et håndklæde, men hvis du er så heldig at have et i dit eget hus, vil du sandsynligvis være mere komfortabel med at gå nøgen.
Hvis du foretrækker at bære tøj, vil naturlige fibre såsom et bomuldshåndklæde eller løstsiddende skjorte sandsynligvis være mest behagelige.
Hvis du er i et fitnesscenter, der giver mulighed for nøgenhed i saunaen eller dampbadet, vil du stadig have et håndklæde at sidde på, da disse områder kan være grobund for bakterier.
Hvor længe kan du sidde i sauna eller dampbad?
De fleste menneskers sessioner varer kun fem til 30 minutter. Men hvor længe du trygt kan bruge en sauna eller dampbad afhænger af, hvor vant du er til det, eller hvor varmt saunaen eller dampbadet er.
 
Hvis du føler dig svimmel, eller du føler dig dehydreret, fordi du måske lige er kommet tilbage fra en lang løbetur, er det ikke en god idé at bruge lang tid i saunaen. Men hvis du er godt hydreret og har det godt, kan du blive lidt længere.
 
Det er også almindelig praksis at komme ud af saunaen eller dampbadet til hyppige pauser, så lad være og drik vand, når du føler, du har brug for det.
 
Jo lavere du sidder i saunaen eller dampbadet (dvs. jo tættere på gulvet), jo mindre intens bliver varmen, fordi varmen stiger. Selvom det er bedst for dit helbred at bruge sauna eller dampbad regelmæssigt (flere gange om ugen, hvis du kan), kan du måske starte med en tur til spaen i højst fem eller 10 minutter for at se, hvor godt du kan klare det det, og tilføj derefter mere tid derfra.
 

Er saunagus sundt?

Når du har prøvet saunagus, vil du vide, hvorfor saunagus er godt for dig. Du har måske ømme skuldre og nakke, ofte hovedpine eller mavepine. led- og muskelsmerter. Svært ved at sove, slappe af, strække dig eller bare have svært ved at have det godt med dig selv. Alene krops- og skønhedspleje kan have en stærk positiv effekt på resten af din hverdag. Generelt siger vi, at saunagus er godt af følgende grunde:

  • Beroliger og afstresser nervesystemet
  • Varmer muskler og led op så du kan slappe af i hele kroppen
  • Renser huden og styrker kredsløbet

Når du har prøvet saunagus, vil du vide, at saunagus er godt for dig. Saunagus hjælper med at slappe af og genoplade dit nervesystem, opvarme stive og ømme muskler, fjerne urenheder fra huden og hjælpe dig med at føle dig afslappet og “sulten” efter berøring. Følelsen af varme fra saunagus kan også hjælpe med at slappe af og mindske smerter i resten af kroppen.

strandsauna

Bivirkninger ved brug af sunagus

For så vidt angår risici, ser du primært på dehydrering og svimmelhed fra varmen. Så det er vigtigt at sørge for, at du er godt hydreret før og efter din sauna- eller dampbadssession.

Du vil også springe saunaen over, hvis du for nylig har haft et hjerteanfald eller andre kardiovaskulære problemer, såsom forhøjet blodtryk, da det øger din puls.

Nogle æteriske olier kan forårsage allergiske reaktioner. Der kan opstå allergi, når olierne indåndes, men også hvis olien smøres på huden i ufortyndet form.

Anbefalet sauna olie – Olie til din saunagus

For at få mest muligt ud af din saunaoplevelse, kan du bruge forskellige typer æteriske olier. Det vigtigste er at teste og finde nogle favoritter. Her er nogle af vores favoritter:

Eukalyptus til saunagus

Den mest populære olie at bruge i saunaer er eukalyptus. Denne forfriskende olie kan opleves som stresslindrende og booster din energi i hverdagen. Eucalyptus udsender en frisk duft, der ser ud til at trænge dybt ned i lungerne, og mange oplever, at eukalyptus er effektiv mod forkølelse. Eucalyptus er rensende og bruges derfor i spabade for at holde luften ren.

Lavendel til saunagus

Lavendel er en favorit blandt mange. Olien er kendt for sine beroligende egenskaber og er meget gavnlig i saunaen for en generel følelse af velvære. Aromaen kan hjælpe dig med at falde til ro, især i perioder med stress. At læne sig tilbage og slappe af i en lavendelduftende sauna er garanteret en vidunderlig oplevelse.

Te træ til saunagus

Tea tree olie opleves som rensende i kroppen og er et attraktivt olievalg til saunaer. Tea Tree er kendt for at forhindre visse typer af bakterievækst. Mange mennesker vælger derfor at bruge olien, når de mærker en forkølelse komme, da dens antiseptiske virkning kan hjælpe din krop med at bekæmpe den.

Konklussion

 

Æteriske olier, der er kendt for at være effektive, når de bruges i saunaen, omfatter rolig og beroligende lavendelolie; foryngende, som styrker immunsystemet; pebermynte, som stimulerer nervesystemet, øger blodcirkulationen og forbedrer den mentale årvågenhed; rosmarin, som er stimulerende og afgiftende. Individuelle præferencer varierer, og selv den samme person kan ønske at bruge en anden olie ved forskellige lejligheder.

Saunagus indeholder mange gavnlige stoffer, som har en gavnlig virkning på menneskers sundhedstilstand, herunder vitaminer (C, B1, B2), jern, fosfor, kobber og zink.

Anvendelse af æteriske olier til medicinske formål, kosmetiske formål og aromaterapi er en af de ældste former for alternativ medicin.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.